Vítěz Pardubické juniorky vyhrál Pardubice Moneta open dospělých

Hynek Bartoň díky vítězství na Pardubické juniorce 2022 získal WC na zářijový turnaj na LTC Pardubice dotovaný 25 000 USD. Kartu zúročil vítězstvím. Hynek Bartoň slaví největší úspěch své zatím poměrné krátké profesionální kariéry! Osmnáctiletý český tenista si na ITF turnaji Moneta Pardubice Open proklestil cestu až k premiérovému titulu mezi dospělými. Své překvapivé tažení zakončil Bartoň, startující v Pardubicích na divokou kartu, finálovou výhrou 7:5, 7:5 proti britskému tenistovi Felixi Gillovi. Bartoň se může těšit na výrazný vzestup světovým žebříčkem.

Hynek Bartoň (1485.) vstoupil do utkání proti Felixi Gillovi (436.) výborně, hned v prvním gemu se mu podařilo získat brejk. Jenže hned v následující hře český tenista o své podání přišel. A v podobném duchu se nesl i zbytek první sady, podání nebylo ani pro jednoho z hráčů velkou výhodou, celkem bylo k vidění sedm proměněných brejkbolů.

K radosti pardubického publika to byl český tenista, který získal o jeden brejk navíc, přičemž klíčový byl ten v jedenáctém gemu, díky kterému se Bartoň dostal do vedení 6:5. Následně pak na svém podání první sadu uzavřel.

Druhý set byl v podstatě věrnou kopií toho prvního. Hned pětkrát v něm tenisté na příjmu dosáhli brejku a stejně jako v prvním setu, i v tom druhém si Bartoň vypracoval vedení 5:2, o které se sice nechal připravit, ale následně za stavu získal za stavu 5:5 rozhodující brejk celého utkání.

„Mám velkou radost. Je to také úleva, že jsem to zvládl,“ přiznal po finálovém vítězství Bartoň. „Mým cílem bylo zkusit to v Pardubicích, kde se mi daří, vyhrát. Před finále jsem byl nervózní, ale šel jsem do toho s tím, že mám formu a věřil jsem si. Dohrát zápas bylo složité a náročné, ale povedlo se mi to.“

Za vítězství na pardubickém turnaji si připíše Bartoň na své konto 25 bodů a vylepší si své žebříčkové maximum.

V prvním kole Moneta Pardubice Open Bartoň zdolal Slováka Tomáše Lánika (1893.) hladce 6:4, 6:2. Set neztratil ani v osmifinále, ve kterém si poradil s krajanem Matthewem Williamem Donaldem (1420.), kterého porazil 6:2, 6:4.

Do čtvrtfinále nastupoval Bartoň v roli velkého outsidera proti dalšímu českému tenistovi Andrewu Paulsonovi (391.), o dva roky staršího tenistu ale ve velké bitvě porazil 7:5, 4:6, 7:6(7), přestože v rozhodující sadě ztrácel 3:5 a následně v tiebreaku čelil dvěma mečbolům.

Také v semifinále si Bartoň poradil s žebříčkově výše postaveným tenistou, Američana Tobyho Alexe Kodata (845.) porazil suverénně dvakrát 6:2.